Влада закриває в’їзд до низки населених пунктів Херсонщини: куди заборонено повертатися українцям

Читать на русском
Автор
3702
Українцям в евакуації дадуть безкоштовне житло та нададуть допомогу
Українцям в евакуації дадуть безкоштовне житло та нададуть допомогу. Фото Ілюстративне фото

Евакуації підлягають понад 800 дітей

На Херсонщині оголосили примусову евакуацію сімей з дітьми з 23 населених пунктів. Їх планують доставити у безпечніші регіони та надати житло.

Про це в ефірі телемарафону повідомила віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. У міністерстві також назвали області, де планують розмістити українців.

Евакуацію було оголошено з Бериславського, Каховського та Херсонського районів через інтенсивні обстріли росіян. Під евакуацію потрапили 23 населені пункти, а саме: Дудчани, Качкарівка, Милово, Новокаїри, Золота Балка, Михайлівка, Осокорівка, місто Берислав, Зміївка, Новоберислав, Тягинка, Бургунка, Львово, Миколаївка, Відрадокам’янка, Ольгівка, Червоний Маяк, Антонівка, Камишани, Садове та Приозерне.

Автобусами та поїздами сім’ї з дітьми, яким не виповнилося 18 років, влада вивозить до Хмельницької, Миколаївської, Одеської та Львівської областей. Усього евакуації підлягають 802 дитини, 100 з яких розмістять у санаторіях Івано-Франківської області.

Як повідомили у Мінреінтеграції, у безпечних регіонах дітей у супроводі одного з батьків чи законного представника забезпечать соціальними виплатами, безплатним житлом, гуманітарною допомогою, психологічною підтримкою та іншим необхідним.

Додому повернутись українці зможуть лише тоді, коли дозволять військові.

"Після евакуації з дітьми повернутися не можна буде доти, доки відповідну інформацію не оприлюднить обласна військова адміністрація. Сили безпеки та оборони інформуватимуть людей про можливість повернення", — сказала Ірина Верещук.

Водночас начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОВА Олександр Толоконніков в ефірі телемарафону повідомив, що до вечора 24 жовтня вдалося вивезти лише невелику кількість дітей. За його словами, люди неохоче залишають свої будинки, навіть попри небезпеку для життя.

"Сьогодні також вивозили дітей, але небагато. Наразі правоохоронці будуть проводити роботу вже виходячи з нового рішення про те, що можна використовувати примус. До кінця тижня матимемо інші результати", — сказав він.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що ЗСУ прорвалися на Херсонському напрямку. Іноземні аналітики назвали населені пункти, де українські воїни мали успіх.